Wybór między kawą sypką oraz kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór między herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, powinniśmy opierać się na informacji, jaką zapewnia nam producent. Jak w takim razie dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa robusta
Kawa ziarnista – zalety
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Skutkiem tego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać poprzez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy dowolnym mieleniu niezależnie od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
• Młynka ręcznego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia pozyskujemy kawę o przeróżnych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego znacznie lepsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie ręcznego znacznie przyzwoiciej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się gruntownie inaczej w przypadku mielenia z użyciem kompetentnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika połączona z delikatnością powoduje, że nawet w największym stopniu zbytkowny rodzaj kawy nie traci na wartości wskutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania szczególnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – plusy
Kawa Jacu Bird Coffee
Kawa mielona jest oszałamiającą opcją, jeśli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, lecz dalej zależy nam na porządnej jakościowo kawie. Wówczas najszybszym sposobem jej zdobycia jest kupno kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak oraz do użycia w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy jedynie dosypać zmielonej kompozycji i po paru minutach zdołać rozkoszować się wyśmienitą kawą.
W wyborze solidnej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na której w świetle polskiego prawa, powinna odkryć się cała lista składników produktu oraz sposób ich wykorzystania. Zawsze kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które nieraz może nas zmylić.