Sens kuchni włoskiej- łatwość i prawdziwe składniki

Jeżeli chodzi o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi producenci oraz konsumenci na świecie jedzą na rok blisko pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są zapewne jedyną narodowością, jaka z przyjemnością zjada makaron więcej niż raz na dzień.

Kuchnia włoska Kraków

Włoski makaron – skąd ten fenomen?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (oraz gotowany) jako danie nadrzędne, a nie jako bazowe cukry, jakie akompaniują pokarmom jako danie akcesoryjne – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce oraz przed daniami mięsnymi lub ewentualnie rybnymi – jest kolejnym świetnym przykładem typowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno odkryć makaron w formie ponad 300 przeróżnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można skonstruować łatwe lub też wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

W jaki sposób zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego wypada do stereotypowego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i niewielka ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co lista składników – najzwyczajniej w świecie wypada je wszelkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do uzyskania jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, aby z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w taśmy o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron zazwyczaj gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Toteż, jeśli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ukochanych prawdziwych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez żadnych gotowych fixów czy słoików. Jedynie wtenczas wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub ewentualnie innym, równie smacznym daniem. Prosto, czysto oraz pyszne -o to chodzi!